سر فصل ها
شبکه تامین دیجیتال چیست؟
در دنیای امروز، زنجیرههای تامین سنتی در حال سازگاری یا انعطافپذیری روزافزون هستند و در این راه از فناوریهای نوین بهره میبرند. فناوری، توانایی تصمیمگیری مبتنی بر واقعیت را فراهم میکند و به شرکتها کمک میکند تا همراه با نبض فضای کسب و کار در حال تغییر، حرکت کنند. ما در قلهی مدل جدید زنجیره تامینِ به هم پیوستهای ایستادهایم که با عنوان شبکهی تامین دیجیتال یا DSN (Digital Supply Network) شناخته میشود. شبکه تامین دیجیتال قابلیت اتصال بهتر، شفافیت بیشتر، بهینهسازی منابع و زمان پاسخگویی سریعتر را فراهم میکند و به شرکتها در تصمیمگیری جامع کمک میکند. با فروپاشی بیشتر زنجیرههای تامین سنتی خطی در جهت تشکیل شبکههای دیجیتالی به هم پیوسته، شرکتها به دنبال استفاده از شبکه تامین دیجیتال به عنوان یک مزیت استراتژیک نسبت به رقبای خود هستند.
یک شبکه تامین دیجیتال را میتوان به طور کلی به عنوان مجموعهای یکپارچه از قابلیتهای زنجیره تامین که به صورت دیجیتالی فعال شدهاند و از طریق یک جریان بهم پیوسته اطلاعات تغذیه میشوند، تعریف کرد. همانطور که در شکل زیر نشان داده شدهاست در مرکز شبکه تامین دیجیتال یک هسته دیجیتال قرار دارد که همزمان شش قابلیت مختلف زنجیره تامین را تنظیم میکند.
داده ها و اطلاعات حاصل از هر شش قابلیت شبکه تامین دیجیتال، در هسته دیجیتال جمع میشوند تا ذخیره، توزیع و تحلیل شوند. شبکه تامین دیجیتال که توسط فناوریهای جدید و تحول آفرین ایجاد میشود، نتایج زیر را ایجاد میکند که آن را از زنجیره تامین سنتی خطی متمایز میکند:
- شفافیت سرتاسری که امکان مشاهده در کل شبکه تامین را فراهم میکند.
- سطح بالایی از چابکی که باعث پاسخدهی انعطاف پذیر و فعال میشود.
- محیط متصل که باعث افزایش همکاری متقابل عملکردی در بین همه شرکا و عملکردها میشود.
- بهینهسازی منابع که یک محیط منسجم را برای انسان و ماشینآلات گسترش میدهد.
- تصمیمگیری جامع که موجب ارتقای بهرهوری شبکه، کاهش هزینهها و افزایش درآمد میشود.
این ویژگیها شرکتها را قادر میسازند تا از شبکههای تامین خود به طور کامل استفاده کنند و موانع سنتی منابع، زمان و مکان را از پیش رو بردارند. این ویژگیها منجر به سطوح جدیدی از عملکرد، بهبود بهرهوری و اثربخشی عملیاتی و فرصت های جدید درآمدی میشود.
قابلیتهای شبکه تامین دیجیتال در یک سازمان
سازمانی که به صورت دیجیتالی با یک شبکه تامین دیجیتال فعال شدهاست باید دارای شش قابلیت اساسی یکپارچه باشد که در جدول زیر نشان دادهشدهاست.
مشتری متصل | تحقق پویا | کارخانه هوشمند |
ایجاد تعامل مشتری یکپارچه را از ابتدای ایجاد شبکه تا مرحله سرویسدهی | بهبود سرویسدهی به مشتری از طریق سطوح جدید سرعت و چابکی | ایجاد کاراییهای جدیدتر توسط کارخانهای متصلتر، چابکتر و فعالتر |
عرضه هوشمند | برنامهریزی هماهنگ | توسعه دیجیتال |
کاهش هزینهها از طریق فناوری، مدل و قابلیتهای جدید و پیشرفته | فراهمسازی کاراییهای قابل توجه از طریق هماهنگسازی | بهینهسازی مدیریت چرخه حیات محصول با تاکتیک های دیجیتال پیشرفته |
توسعه دیجیتال
این قابلیت شبکه تامین دیجیتال، از فناوری برای مفهومسازی، طراحی و راهاندازی محصولات برای تولید، بهره میبرد تا بتواند از همکاری متقابل در طول چرخه حیات محصول بهرهمند شده و کارایی طراحی را برای تولید محصولات با کیفیت بهبود ببخشد. این کار هزینههای تحقیق و توسعه و هزینههای نگهداری محصول را کاهش داده و انعطاف پذیری تولید را افزایش میدهد. کاهش مداخلات دستی منجر به کاهش خطاها، تاخیرها و ناکارآمدیها شده و به شرکت کمک میکند تا به سرعت به تغییر نیازهای مشتری پاسخ دهد. اتوماسیون همچنین در حالی که اثرات زیستمحیطی در طول توسعه را از طریق کارایی فرآیند و فناوری دیجیتال به حداقل میرساند، باعث افزایش تولید محصولات جدید میشود .
برنامهریزی هماهنگ
این قابلیت شبکه تامین دیجیتال اهداف استراتژیک تجارت را با اهداف مالی و برنامههای عملیاتی در توابع مختلف داخل کسب و کار، همسو میکند. این امر همچنین به پیشبینی موثر تقاضای مشتری و بهینهسازی موجودی کالا در شبکه کلی کمک میکند. برای پیشبینی تقاضای مشتری، از درک متقابل شرکتها، کلاندادهها و درک مشتری استفاده میشود که به بهینهسازی نمونه کارها با نقشه راههای محصول، خدمات و بستهبندی کمک میکند. استفاده از این ویژگیها همچنین به طراحی شبکههای تامین بهینه، متعادلسازی سطح پاسخدهی مطلوب با کمترین هزینه حمل و نقل، انبارداری و تولید کمک میکند. چنین قابلیتی به شرکتها این امکان را میدهد که استثناهایی را در سراسر شبکه تامین احساس کنند و بتوانند تقاضا را به موقع برآورده کنند.
عرضه هوشمند
این قابلیت از شبکه تامین دیجیتال با اتخاذ بسترهای الکترونیکی پیشرفته برای درخواست ها و صورتحسابها، به شرکتها کمک میکند تا با شرکای استراتژیک همکاری موثرتری داشته و تجارب مشتری و تامینکننده را بهبود بخشند. همچنین به پیشبینی خطرات تامین برای بهینهسازی فعالانهی عملیات سرتاسری کمک میکند. میتوان از فناوریهایی مانند یادگیری ماشین (Machine Learning) و هوشمصنوعی (Artificial Intelligence) برای پیشبینی نوسانات هزینه و انتخاب استراتژیهای تامین منابع برای بهینهسازی هزینه ها استفاده کرد.
کارخانه هوشمند
این قابلیت از مقادیر محاسبه شده و متوازنی از هوش انسانی و هوش ماشین، برای بهبود عملکرد تجاری و ایمنی کارگران بر اساس دادههای تولید و تقاضا، در شبکه تامین دیجیتال استفاده میکند. دادههای حسگر، تشخیص تصویر و رباتهای مشترک میتوانند بهرهوری کلی تولید را بهینه کرده و محیطهای کاری ایمن و ارگونومیکی را برای کارمندان فراهم کنند. کارخانههای هوشمند همچنین برای بهینهسازی زمان خرابی برنامهریزی شده و با پیشبینی قطع احتمالی، یک رویکرد فعالانه را در زمینهی تعمیر و نگهداری در پیش میگیرند. این امر به تصمیمگیری آگاهانه در زمینه معاملات برای شناسایی فرصتهای بهبود استانداردهای عملکرد و اطمینان از انطباق بیدرنگ برای بهبود کیفیت محصول، کمک میکند.
تحقق پویا
این یک قابلیت میان سازمانی است که شرکتها را قادر میسازد تا محصول مناسب را در زمان مناسب به مشتری مناسب ارائه دهند و تجربه مشتری را بهبود ببخشند. برای تحقق این قابلیت در شبکه تامین دیجیتال از فناوریهایی مانند اینترنت اشیا و رباتیک بهره گرفته میشود تا در سراسر زنجیره تامین شفافیت و انعطافپذیری را تامین کرده و همکاری متقابل عملکردی را ارتقا بخشند. برای این کار از سیستمعاملهای ابری استفاده میشود تا شفافیت بیدرنگ ایجاد شده و پاسخ دهی بهبود پیدا کند. ریسک برگشت خوردن محصول به دلیل تقلبی بودن نیز کاهش یافته و از اعتبار برند محافظت میشود. همچنین به راهاندازی مدیریت هوشمند سفارش مشتری، بهبود تجربه مشتری و کاهش هزینههای منسوخ شدگی، کمک کرده، هزینههای راهاندازی را کاهش داده و انعطافپذیری در برابر ریسک را افزایش میدهد.
مشتری متصل
این قابلیت از شبکه تامین دیجیتال به شرکتها این امکان را میدهد تا از روابط سنتی مبتنی بر معاملات به سمت تعامل یکپارچه با مشتری در طول کل چرخه حیات مشتری حرکت کنند. این کار باعث پیشبینی بهتر نیازهای مشتری و غنی سازی تجربهی مشتری میشود. همچنین حل سریعتر مسائل و شناسایی الگوهای مصرف مشتری را امکانپذیر میکند. قابلیتهایی مانند تجزیه و تحلیل پیشرفته، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی به تقسیمبندی موثر مشتریان کمک کرده و امکان ارائهی تبلیغات مربوط را فراهم میکند. با استفاده از قابلیتهای تحقق پویا، شرکتها میتوانند محصولات فیزیکی را ردیابی و بر آنها نظارت کنند و از تحویل به موقع محصولات با کیفیت بالا به مشتریان اطمینان حاصل کنند.